Weberkvartetten

 


"Ensemblen gjorde entré med ett fantastiskt framförande av Miklós Rózsas andra stråkkvartett"

- Hallandsposten

Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter. Kvartetten vann "Ung och Lovande" 2005 och har deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom Gotland Chamber Music Festival, Korsholm Music Festival i Finland, Båstad Kammarmusikfestival, Stockholm New Music Festival och Musical Gardens Warsawa. De har spelat in för radio och TV, bl.a. i SVT:s "Veckans Konsert" samt gjort CD-inspelningar. De har studerat för Lars Fresk, Simon Rowland-Jones, Chilingirian Quartet, Paavo Pohjola, Allegri Quartet och Thomas Brandis.

Weberkvartetten är flitiga ambassadörer för nutida musik och har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Jonas S Bohlin, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Miklós Maros och Fredrik Högberg. De har samarbetat med några av Sveriges främsta musiker, bl.a. Bengt Forsberg, Martin Fröst, Jakob Koranyi, Staffan Scheja, Margareta Hallin, Karin Dornbusch, Terés Löf, Fredrik Paulsson, Johan Fröst, Jeanette Köhn och Eric Ericsons kammarkör. Kvartetten gillar att utforska andra genrer och kulturer och har spelat med tablaspelerskan Suranjana Ghosh, bandoneonspelaren Marcelo Nisinman, Lars Jansson Trio, danskompaniet Norrdans och skådespelarna Marika Lagercrantz och Krister Henriksson med flera.

”… hela gruppen var laddad till tänderna med gestaltning, humor och temperament.”
- Sundsvalls Tidning

Som Quartet in Residence på Murberget, Länsmuseet Västernorrland (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.

CD: ”Legacy of the Hollywood Composers” (2009), Courthouse Music
"Peter Lyne Pianokvintett",(2013) med Johan Fröst, piano

Medlemmarna är:
Ronnie Weber, violin I
Ellinor Weber, violin II
Patrik Eriksson, viola
Bekhbat Tsagaanchuluun, cello

PROJEKT:

Mobil Musikdialog,
Murberget, Länsmuseet Västernorrland 2009-2010


I Murbergets andra projekt ville vi föra samtal om viktiga frågor med hjälp av musik.Quartet in Residence Weberkvartetten,
Murberget, Länsmuseet Västernorrland 2005-2009

Projektet var ett samarbete mellan Weberkvartetten, Murberget Länsmuseet Västernorrland, Föreningen NYMUS Härnösand och Musik i Västernorrland.
Målet var att skapa en verksamhet där möjligheter ges till möten mellan olika konstområden, kulturer och historia. Musiken gick i dialog med utställningar och blev ett nytt redskap i museets pedagogiska arbete.
Projektet stöddes av Kulturrådet och startade i oktober 2005. Kvartetten hade föreställningar ungefär en gång i månaden. Repetitionerna däremellan var delvis öppna för allmänheten och då speciellt för barn.
De varierande utställningarna inspirerade till spännande musik från hela världen och beställningar av nya verk. Det blev många uruppföranden, Sverige- och Europapremiärer. Föreställningarna spelades ofta för barn och ungdomar och togs även ut i länet till exempelvis äldreboenden, skolor och bibiliotek.